top of page

Primele competiții deschise de cross-biatlon s-a desfășurat la Chișinău


La 27 aprilie, la Chișinău, au avut loc primele competiții deschise de cross-biatlon cu participarea elevilor din clasele 6-7 de la liceele Waldorf și Gaudeamus.


Evenimentul sportiv a fost organizat în cadrul proiectului comun al președintelui Federației de Biatlon din Moldova Dmitri Torner „NEXTGEN” și al proiectului Uniunii Internaționale de Biatlon IBU „Biathlon4All”.


15 tineri biatloniști au concurat în trei discipline: proba individuală masculină, proba individuală feminină și ștafeta mixtă.


Cel mai rapid și mai bun țintaș în proba individuală a fost Voicu Damian, elev al Liceului Waldorf, cu un rezultat de 3 minute și 17 secunde. Ștefan Șeremet și Dmitri Hachi au fost la doar câteva sutimi de secundă în urma lui.


Dintre fete, cel mai bun rezultat a fost înregistrat de elevele Liceului Waldorf. Tomiris Pîntea a ocupat locul întâi, cu rezultatul de 3 minute și 47 de secunde. Pe locurile doi și trei s-au fost situat Evelina Mazilu și Bianca Mihailova.





În proba pe echipe, elevii de la Liceul Waldorf au fost cei mai buni, cu un scor de 5 minute și 22 de secunde. Colegii lor de la Gaudeamus au înregistrat al doilea rezultat – 7 minute și 07 secunde.


Antrenorii echipelor, Marina Șendrea (Gaudeamus) și Andrei Dupceac (Waldorf) au remarcat faptul că elevii practică biatlonul de doar 2 luni, dar, în această perioadă, demonstrează deja succese. Pentru mulți dintre ei, biatlonul a fost primul sport pe care au început să-l practice.


Toți participanții la competiții au primit diplome de participare, iar câștigătorii au fost medaliați. 

Dmitri Torner, inițiatorul proiectului NEXTGEN, a menționat că la sfârșitul lunii mai, vor avea loc competiții pentru copiii implicați în cinci secții de biatlon.




 „Vrem să organizăm o adevărată sărbătoare de biatlon pentru copii. Vrem ca acesta să fie începutul marii lor călătorii în biatlon. NEXTGEN a fost creat tocmai cu acest scop – să găsim și să educăm o nouă generație de biatloniști moldoveni. Dacă băieții vor depune eforturi, se vor antrena cu insistență și vor demonstra rezultate înalte, cei mai buni dintre ei vor putea participa la Jocurile de Iarnă pentru Tineret din 2026. Avem nevoie de continuitatea generațiilor și noi o asigurăm, educăm viitorii biatloniști astăzi", a declarat președintele Federației de Biatlon din Moldova.



Reamintim că secțiile libere de biatlon activează în liceele Waldorf și Gaudeamus (Chișinău), precum și în orașul Criuleni și satele Râșșova și Izbiște.


bottom of page